Tenerife

8 dagen
14
jul
21
jul
Canarische Eilanden, Spanje

Sterren en vulkanen op Tenerife

Sterren kijken, vulkanische wandelingen maken en zonnekloppen
Min 16 - max 21 deelnemers

Al ooit eens het gevoel gehad dat je gewoon ín de Melkweg kon duiken? Of dat je écht meespeelde in Star Wars? Nee? Op deze reis is het allemaal mogelijk! Want Tenerife is dé place to be als je onze sterrenhemel beter wil leren kennen én tegelijk een superchic landschap wil doorkruisen.

Tijdens deze reis sta je bovenop de derde grootste vulkaan ter wereld en geniet je (midden in de pikzwarte nacht!) van het mooiste firmament van Europa. Experts van de Volkssterrenwacht Urania vertellen je alles wat je erover wil weten en gidsen je overdag door de prehistorische woestenij.

Een vakantie met een mix van wetenschap, avontuur én ook wat zonnekloppen natuurlijk. De Gele Berg, de Rode Berg, El Medano, Teide en het buitenaardse Paysaje Lunar: na deze reis ben jij dé Tenerife-kenner! (En het gezond gebruinde kleurtje krijg je er gratis bij.)

Werner Hamelinck

Werner was al van kindsbeen af gefascineerd door de sterren. Nu werkt hij voor Volkssterrenwacht Urania en stampte hij de eerste mobiele sterrenwacht van Vlaanderen uit de grond: Urania Mobiel. Zo slaagde hij erin zijn 2 passies te combineren: sterrenkunde en reizen. Overal ter wereld gaat hij op zoek naar schitterende sterrenhemels en spectaculaire zonsverduisteringen. Zijn favoriete bestemming is Tenerife, waar je op elk moment van het jaar kan genieten van donkere nachten onder de Melkweg.

Jona Gladines

26 jaar. Houdt van een lekker weertje overdag en een prachtige sterrenhemel ‘s nachts. Is al 14 jaar lid van Volkssterrenwacht Urania. Pro in het begeleiden van sterrenkundige kampen samen met Jan. Beantwoordt met plezier al je sterrenkundige vragen.

Jan Lembregts

26 jaar. Brengt het liefst de nacht buiten door met zijn telescoop, genietend van het prachtige heelal. Net als Jona pro in het begeleiden van sterrenkampen. Altijd paraat om je te imponeren met een nieuw sterrenweetje.

Reisschema

Dag 1: Relaxen aan het zwembad & sterrenbeelden scoren

Focus

Fun

Na een vlucht via Madrid en een korte transfer van de luchthaven geniet je van een rustige avond in een laat Canarisch zonnetje – aan het zwembad natuurlijk. Daar leer je de rest van de groep ook kennen tijdens een tof spel.

Helemaal zen? Dan is het tijd voor de eerste wandeling naar de Gele Berg, een natuurreservaat op een oude asvulkaan. ’s Avonds, om negen uur, maak je voor het eerste kennis met de sterrenhemel van Tenerife. Eens kijken hoeveel sterrenbeelden jij herkent!

Dag 2: Strand, windsurfers, wandelen en de mooiste sterrenhemel ter wereld

Focus

Fun

Zorg dat je goed uitgeslapen bent, want je gaat naar het Instituto Tecnologico y de Energias Renovables (jawadde, inderdaad) waar je alles leert over zonne-energie en gewoon ín een windmolen stapt! Daarna trek je je boots aan en ontdek je het woeste landschap van Montaña Pelada.

Na een picknick zet je koers richting El Medano, hét windsurfcentrum van Tenerife! Je kan hier de beste en coolste surfers ter wereld bewonderen. Daarna wandel je via het zandstrand de Rode Berg op en eindig je op Playa Tejita voor de plons van de dag!

Hola, de dag is nog lang niet gedaan, want om 20 uur geniet je op maar liefst 2.000 meter hoogte aan de voet van een vulkaan van een spectaculair mooie sterrenhemel. Mét telescopen en al, jawel. Bereid je voor om de Schorpioen en de Boogschutter in volle glorie te bewonderen!

Dag 3: Star Wars & het Nationaal Park van de Teide

Focus

Fun

Al ooit gehoord van de Pinus Canariënsis? Je ontdekt hem op een dagtrip naar het Nationaal Park van de Teide én je maakt kennis met de jongste vulkaan van Tenerife. Inclusief wandelen op een gestolde stroom lava – hoe ferm is dat?!

Hopla, de bus in en naar Las Cañadas del Teide, het hoogste nationaal park van Tenerife én ook het decor van Star Wars. May the force be with you; hier kan je met ingebeelde lichtzwaarden vechten. Je sluit de dag af met een korte maar spectaculaire wandeling aan Los Roques de Garçia.

Dag 4: Wandelen in een maanlandschap & vallende sterren tellen

Focus

Fun

Paysaje Lunar – dan weet je het wel zeker. Je wandelt langs een buitenaards maanlandschap, in de koelte van het Corona Forestal, een stevig stuk bos op Tenerife waarin de kolossale den van hierboven de hoofdrol speelt.

En nu wordt het serieus: een workshop astrofotografie in de namiddag. Met CCD-camera’s en telescopen maak je beelden van de zon. Daarna even chill aan het zwembad, wat eten en om middernacht weer naar de Teide. Hoeveel vallende sterren zie jij? Vergeet niet heel veel wensen te doen!

Dag 5: De toerist uithangen & Mars en Saturnus checken

Focus

Fun

Zonnecrème: check. Badhanddoek: check. Zonnebril: check. Vandaag hang je gewoon schaamteloos de toerist uit op de stranden van Los Cristianos en Playa de Las Americas. It’s a holi-holiday.

Nog een laatste keer naar de Teide. Mars en Saturnus (die met die ringen!) wachten op jou en het is hét moment om mooie beelden te maken van de sterrenhemel.

Dag 6: Conquistadors, koningen en de Canarische Technopolis

Focus

Fun

Je rijdt naar de voormalige hoofdstad La Laguna en maakt een stop in bedevaartplaats Candelaria. Niet om te bidden, maar om de standbeelden van de Guanchen-koningen te bewonderen. De Guanches waren de oorspronkelijke inwoners van Tenerife – de homies, zeg maar.

Na de middag breng je een bezoek aan de supersfeervolle binnenstad van La Laguna én maak je kennis met de lokale Technopolis: het Instituto Astrofisica de Canarias. Experimenteren en ontdekken is de boodschap hier!

Dag 7: Trekking, canyons en een duik in de zee

Focus

Fun

Vroeg uit de veren, want je rijdt lekker zigzag naar Masca. Het oude ‘piratendorp’ Masca ligt in de bergen, aan een van de spectaculairste canyons van Europa. Je start op 600 meter hoogte en maakt een avontuurlijke wandeling door de canyon, recht naar de zee.

De wandeling ligt bezaaid met paradijselijke plekken en klaterende watervallen voordat je op het strand uitkomt. Het ultieme decor voor een frisse duik!

Dag 8: Terug naar België


Accommodatie

Je verblijft in appartementjes met volledige ingerichte keuken en terras in het Aparthotel Westhaven Bay in het zuiden van Tenerife. Er is een zwembad, fitness, bibliotheek, cafetaria en restaurant. Wifi is gratis en kan je gebruiken vlakbij het zwembad en het cafetaria.

Praktische reisinfo

Organisatie

De begeleiding gebeurt door ervaren medewerkers van Volkssterrenwacht Urania o.l.v. Werner Hamelinck.

Mee te nemen

  Zomerse kledij (T-shirts, topjes, shorts …), zwemgerief, comfortabele schoenen en stevige schoenen voor bergwandelingen. Vergeet ook geen zonnecrème, zonnebril en zonnehoedje én warme kleren voor de nachtelijke bergtochten. Belangrijk zijn ook een fotokopie van je identiteitskaart en wat zakgeld, zoals voor drankjes (naast water) en de middagmalen (reken op 8 euro per dag).

  Heb je een verrekijker, fototoestel en/of zaklamp (met roodfilter)? Neem die dan ook zeker mee!

Leeftijd

Deze reis is beschikbaar voor jongeren van 16 - 22 jaar.

Inbegrepen

 • begeleiding door een expert en 2 Club Columbus-monitoren
 • vlucht H/T met Air Europa via Madrid in Tourist Class (1 stuk handbagage 10 kg + 1 stuk ingecheckte bagage 23)
 • transfer van en naar de luchthaven in Tenerife
 • 7 nachten verblijf in bungalows
 • half pension
 • water bij de maaltijden
 • vervoer ter plekke met minibusjes
 • gebruik van telescopen, laptops, camera's ... van Urania
 • een syllabus over Tenerife en de sterrenkunde
 • alle vermelde uitstappen
 • inkom IAC museum
 • een bezoek aan ITER
 • voorreisvergadering op Urania met bezoek aan het planetarium
 • garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • uitgaven van persoonlijke aard
 • de middagmalen
 • andere drank dan water bij de maaltijden
 • annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
 • wijziging lokale taksen en/of brandstofprijzen, luchthaventaksen die niet gekend waren wij de opmaak van de prijs (01/09/2016)