Den Haag & Utrecht

4 dagen
03
apr
06
apr
Nederland

In het spoor van Mondriaan en De Stijl

Knappe expo’s, een stadsspel, zalig fietsen en tosti’s
Min 16 - max 16 deelnemers

Zin om Den Haag te ontdekken tijdens een stadsspel? Of Utrecht te beleven op een kunstzinnige manier by night? Je moe te fietsen op die heerlijk brede Nederlandse fietspaden en tussendoor te genieten van een terrasje? Dan moet je mee op deze citytrip!

Doctoraatstudente Klara Alen neemt jou en heel wat leeftijdsgenoten mee op sleeptouw door Den Haag en Utrecht. En ze vertelt je ook meteen waarom Mondriaan en co nu echt zo revolutionair waren. Want 2017, da’s het Mondriaanjaar!

Mondriaan ken je, toch?! Da’s de abstracte kunstenaar achter die schilderijen met zwarte lijnen en kleurrijke vlakken. Hij maakte deel uit van de kunstbeweging De Stijl. Ook bekend dankzij kunstenaars als Theo Van Doesburg (in 2016 nog een grote expo over in BOZAR) en Gerrit Rietveld (van de stoel).

In 2017 is het 100 jaar geleden dat die beweging in Nederland werd opgericht. En dat vieren ze met knappe expo’s en de tofste activiteiten. Een must see voor elke kunstliefhebber!

Klara Alen

Gepassioneerde kunsthistorica. Studeerde kunstwetenschappen en kunstmarkt in Leuven en Amsterdam. Nu werkt ze mee aan het project MapTap waar ze de Facebook van de 17de eeuw reconstrueert. Ze schreef al artikels en boeken over vrouwelijke kunstenaars, wandtapijtondernemers en bloemstillevens. Ze is gek op Amsterdam, lentetuinen, papier, de jaren 30 en kleurt graag buiten de lijntjes.

Cecilia Coppens

Cultuurfreak in hart en nieren. Geniet van goeie expo’s, overweldigend theater, ontroerende concerten en beklijvende boeken. Ze is hoofdanimator in het jeugdwerk (VDS) en deed onvergetelijke ervaringen op het speelplein van Boutersem op en als taalanimator bij Roeland taalvakanties.

Reisschema

Dag 1: Op ontdekking in Den Haag

Focus

Fun

In Den Haag wordt je opgewacht voor een uitdagend gps-stadsspel. De ideale manier om Den Haag én de groep beter te leren kennen. Ga samen op zoek naar foto hotspots, verzamel aanwijzingen en ontdek de

verborgen locatie.

In de namiddag spring je de fiets op, toch als het geen pijpenstelen regent. Met die duinen, het strand en de zee krijg je een instant vakantiegevoel! En dat wordt alleen maar groter tijdens een vrije avond, met een terrasje op het strand in Scheveningen of in hartje Den Haag.
Uitslapen zit er niet in, je vertrekt vroeg naar Den Haag. In een minibusje start je deze culturele roadtrip. Geen nood als het weer tegenzit,dan lonkt het Mauritshuis! Het superbekende Meisje met de parel van Vermeer (helaas niet Scarlett, wel de originele versie) bewonder je er in ‘t echt.

Dag 2: It’s all about Mondriaan today!

Focus

Fun

Wie was de man achter die kleurrijke kunst? Tijdens een korte stop in het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) kom je enkele leuke anekdotes te weten. Ze hebben er honderden brieven, telegrammen en briefkaarten die hij stuurde aan familie, vrienden en andere kunstenaars.

Tijd om enkele Mondriaans te zien: de collectie in het Gemeentemuseum is uniek in de wereld en omvat zo'n 300 werken! In de expo ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van de nieuwe kunst’ kom je te weten wie de beroemde kleurencombinatie van rood, geel en blauw bedacht.

Tijd om wat stoom af te blazen na een voormiddag in het Gemeentemuseum! Laat je na de lunch in het Grand Café door een gids op sleeptouw nemen door de prachtige stad die Den Haag is met het gemeentehuis, het bekende Binnenhof, het Vredespaleis …

Bye bye Den Haag, tijd om verder te rijden naar Utrecht! Na een lekker avondmaal in het hostel kan je het centrum van Utrecht verkennen. In de studentenstad vind je heel veel toffe cafés. Ga je voor Kafe België of liever voor iets typisch Hollands?

Dag 3: Op Stijl-volle fietsverkenning

Focus

Fun

Spring op je fiets in het spoor van De Stijl en Mondriaan! In het Centraal Museum leer je de meubelmaker Gerrit Rietveld beter kennen in 300 objecten. In een expo over het Rietveld Schröderhuis kom je meer te weten over dat architecturale pareltje. En misschien bezoek je het zelf wel?!

Een tosti, kroketten van Oma Bobs, saté … Bij Broers smul je van een typisch Hollandse lunch. In de namiddag ontdek je Utrecht nog even zelf en na een vrij avondmaal staat Trajectum Lumen je te wachten. Bereid je voor op een magisch parcours by night langs enkele kunstzinnige plekken.

Dag 4: Kröller-Müller for the win

Focus

Fun

Elke kunstenaar is ooit érgens begonnen. En dat was bij Mondriaan in zijn geboortehuis in Amersfoort. Je leert de man achter de kleuren nog beter kennen, zeker nadat je in zijn op ware grootte nagebouwde Parijse atelier bent geweest!

Dan is Kröller-Müller aan de beurt. Kröller-wat? Da’s een imposant museum voor moderne kunst. Topstukken van Van Gogh, Monet, Picasso en Mondriaan maken van elk bezoek een belevenis. En dan heb je de beeldentuin nog niet gezien!

Kröller-Müller museum ligt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, een zalig groot park met herten en everzwijnen. Pak aan een van de ingangen een fiets en door al dat groen. Honger gekregen? Monsieur Jacques stilt je honger!

Napraten kan in het minibusje op weg naar huis. Of plan je al de eerste reünie?!

Accommodatie

In Den Haag verblijf je in Stayokay Den Haag, een prachtig gerenoveerd pand in de stijl van de Amsterdamse School. Modern comfort en een historische sfeer gaan er hand in hand. ’s Morgens kan je je uitleven tijdens het uitgebreid ontbijtbuffet. Biologisch brood, vleeswaren met het ‘Beter Leven’ keurmerk, vers fruit, verschillende soorten vers sap, zuivel, allerlei soorten beleg … Zo kan je er een hele dag tegenaan!

Ook in Utrecht overnacht je in een Stayokay-hostel, aan het gezelligste en bekendste plein van de stad, de Neude. Naast alle terrasjes liggen ook de Dom, de Oudegracht en de winkelstraten om de hoek. Ook daar staat er ’s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet op je te wachten.

Praktische reisinfo

Leeftijd

Deze reis is geschikt voor jongeren van 16 - 22 jaar.

Inbegrepen

 • begeleiding door een expert en een Club Columbus-monitor
 • vervoer tijdens de hele reis in minibusjes vanuit verschillende opstapplaatsen in Vlaanderen
 • 1 nacht verblijf in Stayokay Den Haag in meerpersoonskamers
 • 2 nachten verblijf in Stayokay Utrecht Centrum in meerpersoonskamer
 • bedlinnen in de hostels
 • vol pension (behalve avondmaal op dag 3)
 • de toegangen tot de vermelde musea (RKD, Gemeentemuseum, Centraal Museum, Mondriaanhuis, Kröller-Müller Museum en eventueel Mauritshuis en/of Rietveld-Schröderhuis)
 • plaatselijke gidsen
 • stadsspel in Den Haag
 • Trajectum Lumen in Utrecht http://www.trajectumlumen.nl/en
 • fietshuur
 • alle citytaksen
 • btw
 • Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • uitgaven van persoonlijke aard
 • handdoeken in de hostels
 • drank bij de maaltijden
 • annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering