Cruise Waddenzee

5 dagen
14
aug
18
aug
Nederland

Op mensenrechtencruise met Amnesty International

Waddeneilanden, beklijvende workshops en zelf een actie bedenken
Min 25 - max 28 deelnemers

Wat denk jij ervan om je een week onder te dompelen in mensenrechten? En tegelijkertijd met een schip de Waddenzee te verkennen? Het kan tijdens deze one and only mensenrechtencruise in samenwerking met Amnesty International Nederland.

Digital is the new black en da’s bij jou waarschijnlijk niet anders, wel? Je praat meer met je vrienden online dan live, volgt het nieuws via je smartphone of tablet, koopt spullen in webshops … Maar je hebt soms geen idee wie er allemaal over je schouder meekijkt (behalve dan misschien soms een van je ouders of je kleine zus of broer;-)) …

Worden onze mensenrechten zo niet bedreigd? Denk maar aan het recht op privacy. En dan hebben wij in Europa nog geluk: wat met dictators die censuur opleggen of bepaalde sociale media verbieden? Bye bye het recht op vrije meningsuiting!

Scheep in voor beklijvende workshops rond internet & privacy en geniet van al het moois dat de Waddenzee te bieden heeft. Duik in het verfrissende water, pak een kleurtje op het dek van het schip, verken een van de Waddeneilanden …

Je bezoekt ook een visroker, probeert strandzeilen eens uit én maakt een eigen kampvuur. On the beach, of wat had je gedacht! Een cruise iets voor oude mensen? Yeah right!

Klaske Schram

Houdt zich bezig met mensenrechteneducatie voor studenten bij Amnesty International Nederland. Komt zo zelf in heel wat scholen om over mensenrechten te praten. Jaren geleden verruilde ze het Hoge Noorden voor Amsterdam, maar de Waddeneilanden zijn geen onbekend terrein. Is ook gek op kinderfeestjes begeleiden in de cinema, rondleidingen geven, schminken, suikerspinnen maken en filmquizzen.

Cecilia Coppens

Cultuurfreak in hart en nieren. Geniet van goeie expo’s, overweldigend theater, ontroerende concerten en beklijvende boeken. Ze is hoofdanimator in het jeugdwerk (VDS) en deed onvergetelijke ervaringen op het speelplein van Boutersem op en als taalanimator bij Roeland taalvakanties.

Reisschema

Dag 1: Amsterdam, stad van vele helden

Focus

Fun

Uitslapen vandaag zit er niet in, want je vertrekt al vroeg naar Amsterdam. De medewerkers van Amnesty International Nederland verwachten je! In het heuse Amnesty-huis – niet voor niets de hoofdzetel – vertellen ze je meer over mensenrechten.

Na de lunch is het tijd voor een mensenrechtenwandeling. Gids Hans Goedkoop – de Nederlandse Marc Reynebeau, alleen iets knapper – kruipt in je oor en leidt je rond door Amsterdam. Je ontdekt historische plekken van memorabele voorvechters. Denk aan Multatuli, Theo van Gogh …

Na de wandeling is het tijd om in te schepen: klaar voor de cruise? Maak kennis met de Store Baelt, een luxeschip met 13 hutten. Waar slaap jij? Maar hé, nog niet in bed kruipen voor je de rest van de groep wat beter kent. En hoe kan dat beter dan met … sociale media?

Dag 2: Zeil je voor het eerst …

Focus

Fun

Waarom is veiligheid op het internet een mensenrechtenkwestie? Er zijn heel wat verschillende partijen die geïnteresseerd zijn in jouw gegevens, om ze te gebruiken of net te beschermen. Na deze workshop heb je ongetwijfeld een andere blik op regeringen, inlichtingenorganisaties, bedrijven …

Als de weer- en getijdengoden ons goedgezind zijn, vallen we droog. No worries, drank en eten is er genoeg aan boord. Het schip valt droog op een wad. Misschien ga je wel wadlopen en overnacht je voor anker bij een Waddeneiland?!

Genoeg gezwommen?! Zoek je argumenten al maar bij elkaar voor de debatavond. Een overtuigde babbelaar of een kritische observeerder? Jij neemt deel zoals jij het wil!

Dag 3: Waddenzee, here we come!

Focus

Fun

Wat heb jij te verbergen? Een hacker toont je hoe gemakkelijk hij jouw diepste digitale geheimen kan ontsluieren. Tijdens deze workshop ga je ook zelf aan de slag: je leert je online gegevens beschermen. Zonder dat je er een computer nerd voor hoeft te zijn!

Spring op de fiets want je gaat aan wal in Terschelling naar een vis- en zeezoutrokerij. Je ontdekt hoe Hans Ditzel op een ambachtelijke manier vis rookt zoals zijn overgrootvader dat deed. Totally old school dus. Maar 100% duurzaam.

Genoeg serieuze dingen! Tijd voor échte ontspanning! Je probeert blokarten eens uit, da’s zeilen maar dan op’t strand. En geniet van een vrije avond. Denk aan zonnen, een terrasje, iets eten in het strandpaviljoen …

Zolang je maar op tijd bent voor het kampvuur! Niet à la Samson & Gert, maar wel met tonnen, dekens … En een professionele verteller, die je de spannendste en bizarste verhalen over de Waddeneilanden vertelt.

Kan je geen vis meer zien? Dan wandel je langs de bunkers die de Duitse Luftwaffe tijdens WO II als observatiepost gebruikten. In het luchtruim boven Nederland werd immers een hevige strijd gevoerd tussen de geallieerde en Duitse luchtmachten.

Dag 4: Over internetcensuur en zo

Focus

Fun

Met Facebook, Instagram, Twitter … heb jij meer dan ooit de kans om te zeggen wat je denkt. Maar da’s niet overal ter wereld zo. Tijdens deze workshop ontdek je hoe internetcensuur werkt. Misschien Skype je wel met een mensenrechtenactivist aan de andere kant van de wereld?!

Genoeg theorie, tijd voor actie! Nu is het aan jou om samen met de anderen een eigen actie te bedenken. En neehee, niet louter hypothetisch, eentje die je ook echt zal uitvoeren!

Van hard werken krijg je honger, dusssss word je vanavond getrakteerd op een bbq aan boord!

Voor een eigen bioscoopcomplex is de Store Baelt net niet groot genoeg, maar de zitruimte wordt omgetoverd tot cinema. Geen SF of romcom, maar een aangrijpende film waarin mensenrechten een rol spelen. Uiteraard:-).

Dag 5: 3, 2, 1 … ACTIE!

Focus

Fun

Le moment suprême: jouw actie in het echt! Stap van de boot en ga in Amsterdam zelf aan de slag. En don’t worry, de medewerkers van Amnesty International Nederland staan klaar om je te helpen. En om de actie te delen op sociale media, wie weet gaat die zelfs viraal?!

In de voormiddag geniet je van de laatste uren varen. Je gaat dat water onder je voeten nog missen, wedden?!

Napraten over de actie kan in de bus op weg naar huis. Of plan je al de eerste reünie?!

Accommodatie

Deze reis maak je mee op een echt schip, en niet zomaar een. De Store Baelt is een luxe schip voor 34 personen. Aan boord heb je een grote bar aan het ruime dek, een professionele muziekinstallatie, een groot plasmascherm, een biertap, bbq en sauna. In elke hut is er een wastafel met koud en warm stromend water, centrale verwarming, een leeslampje en bergruimte.

Praktische reisinfo

Organisatie
 • Programma onder voorbehoud!

Dit programma is onder voorbehoud! De koers van de Store Baelt is afhankelijk van het weer en de getijden. Daarom is het mogelijk dat het programma tijdens de reis wordt aangepast. In dat geval wordt er gezocht naar gelijkwaardige activiteiten aan wal. De workshops van Amnesty International komen niet in het gedrang, omdat die aan boord plaatsvinden.

 • Bespeel jij een instrument?

Speel jij gitaar, ukelele of een ander (draagbaar) instrument? Breng het dan zeker mee. Je kan de avonden op de boot en het kampvuur in het bijzonder zo extra gezellig maken.

 • Meedoen als Nederlander?

Woon of studeer je in Nederland? Dan heb je de mogelijkheid om de busreis over te slaan en meteen aan te sluiten in Amsterdam. Meld dat zeker bij je inschrijving, dan krijg je een korting op de reissom.

Leeftijd

Deze reis is geschikt voor jongeren van 16 - 22 jaar.

Inbegrepen

 • begeleiding door een expert en 1 Club Columbus-monitor
 • vervoer Antwerpen – Amsterdam, Amsterdam – Harlingen, Harlingen – Amsterdam en Amsterdam – Antwerpen en de fooien voor de buschauffeur
 • bootreis op de prachtige zeilboot Store Baelt van Harlingen tot Harlingen
 • bemanning (schipper, scheepsmaat en kok)
 • 2 motoruren per dag en havengelden
 • beddengoed en 1 handdoek per deelnemer
 • eindreiniging van het schip
 • vol pension, behalve het avondmaal op dag 3 en de lunch op dag 5
 • water, koffie en thee bij de maaltijden boord
 • ontvangst op de hoofdzetel van Amnesty International Nederland in Amsterdam
 • mensenrechtenwandeling in Amsterdam
 • kennismakingsavond op de boot (begeleid door Amnesty International Nederland)
 • 3 workshops door Amnesty International Nederland
 • debatavond op de boot (begeleid door Amnesty International Nederland)
 • filmavond op de boot (begeleid door Amnesty International Nederland)
 • 1 dag fietshuur op Terschelling
 • bezoek visroker + proeverij
 • toegang tot de bunkers Terschelling
 • 1 uur blokarten
 • kampvuur (3 uur) met 1 uur verteller + dekens, zitjes, 3 drankjes per persoon …
 • internetverbinding op de boot
 • btw
 • Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • uitgaven van persoonlijke aard
 • strandhanddoek
 • dranken aan boord (behalve water, koffie en thee) en bij de andere maaltijden
 • annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering